Vlada je 21. decembra 2023 sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki bo potekal vsako leto tretji teden novembra. Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način.
Na naši šoli bomo zato na jedilnik od 11. do 15. novembra umestili tradicionalne slovenske jedi (https://www.ostrzic.si/jedilnik/). Teden pa bomo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
Za zajtrk bomo jedli:
LOKALNI DOBAVITELJ | |
BIO KRUH IZ KRUŠNE PEČI | Ekološka kmetija Šlibar, Kovor (https://www.kmetija-slibar.eu/) |
MED | Vinko Perne, Lom pod Storžičem (Čebelarska družina Tržič –https://www.srce-me-povezuje.si/cdtrzic/) |
MASLO, MLEKO | Poličarjeva kmetija, Naklo (https://policarjeva-kmetija.si) |
JABOLKO | Kmetija Matijovc, Podbrezje (https://www.matijovc.si/) |
Pobudniki sklepa so že izdali brošuro z naslovom Recepti z okusi Slovenije, s katero želijo spodbuditi uporabo slovenskih izdelkov in tradicionalnih receptov.
Teden slovenske hrane bo prispeval še k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane. Aktivnosti v tednu slovenske hrane bodo tudi prispevale k večjemu spoštovanju hrane ter naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.